0

Winkelwagen

Hoe drinkt u uw koffie het liefst?

Heerlijk om de dag te beginnen met een vers gezette kop koffie. Of drinkt u liever cappuccino? Of misschien één van de andere varianten? De menu’s in koffiezaken worden steeds groter en wij zien soms door de koffiebonen het bos niet meer. Daarom hebben we een handig overzicht voor u gemaakt, zodat u precies weet wat er thuis allemaal mogelijk is met een lekkere espresso.

Ristretto

Een ristretto is bijna gelijk aan de espresso. Het verschil zit hem in de doorlooptijd of de hoeveelheid water wat gebruikt wordt om de ristretto te zetten. Doordat het water korter in aanraking komt met de gemalen koffie, komt er minder cafeïne vrij, en relatief meer smaakdragers (oliën en gekaramelliseerde suikers). Hierdoor is ristretto intenser, bitterder smaakvoller en aromatischer dan espresso.

Waar je bij een espresso gemiddeld 30 ml koffie serveert, serveer je bij een ristretto gemiddeld 15 ml (max 20ml). Dit maakt dat een ristretto nog krachtiger en geconcentreerder van smaak is.

Espresso

Een espresso is een geconcentreerd krachtig kopje koffie van gemiddeld 30 ml (max 40ml). Gebruik bij het zetten altijd een verwarmd espressokopje en serveer hem direct, omdat hij anders te koud op tafel komt.

Je serveert de espresso met suiker, een lepel, een glaasje water en eventueel iets zoets.

Het glaasje water wordt gegeven in verband met de intens krachtige smaak van de espresso.

Koffie

Bij het zetten van koffie met een espressomachine zie je vaak dat er andere bonen voor de koffie dan voor de espresso gebruikt worden. Voor koffie worden vaak lichtere bonen met een grovere maling gebruikt. Dit doen ze omdat koffie een langere extractietijd nodig heeft en anders erg bitter kan worden.

Je ziet dan ook steeds vaker dat koffieliefhebbers voor bijvoorbeeld filterkoffie kiezen. Het resultaat is dan veel mildere en zachtere koffie.

Americano

Een americano is een espresso waar een gelijke hoeveelheid extra heet water aan wordt toegevoegd (je ziet in de praktijk dat hier ook vaak een koffieshot voor wordt gebruikt). Qua smaak komt deze koffie het meest overeen met filterkoffie.

De americano zou zijn ontstaan tijdens de tweede wereldoorlog. Hier werd in Europa heet water bij de espresso gedaan, omdat ze de koffie te sterk vonden in vergelijking met wat ze gewend waren.

Serveer de americano met een lepel, suiker en eventueel iets zoets. Je zou ook een kannetje met heet water naast de espresso kunnen serveren, zodat ze de verhouding espresso/water zelf kunnen doseren.

Cappuccino

Een cappuccino is een espresso vermengd met melk en dik schuim (microfoam). Waar het vroeger heel stoer was om een grote dot schuim boven je cappuccino uit te laten torenen, willen we tegenwoordig nog de créma van de espresso kunnen zien. En wel het liefst in mooie vormpjes.

Serveer de cappuccino met een lepel, suiker en eventueel iets zoets.

Koffie verkeerd

Een koffie verkeerd wordt niet overal op dezelfde manier gewerkt, controleer dus altijd bij je manager over de bij jullie geldende regels!

Oorspronkelijk werd een koffie verkeerd altijd met filterkoffie en warme melk bereid. Tegenwoordig gebruiken we vaak koffie uit de espressomachine met verwarmde melk en een klein beetje melkschuim.

Serveer de koffie verkeerd in een grote kop of een glas met een lepel, suiker en eventueel iets zoets.

Espresso macchiato

Een espresso macchiato is een espresso met een ‘vlekje’ melkschuim. Macchiato betekend letterlijk vlekje in het Italiaans.

Het melkschuim ligt in het midden van de espresso, waarbij je nog steeds de crema-rand kunt zien. Het voordeel van deze koffievariatie is dat het de espresso iets zachter maakt.

Latte macchiato

Latte macchiato is een espresso met zowel veel verwarmde melk als melkschuim (microfoam). Bij het bereiden begin je altijd met de melk en het schuim, na het opstomen schenk je de melk alvast uit in het daarvoor bestemde glas. Hierna ga je pas de espresso maken. Zo geef je de melk namelijk de tijd zich van het schuim te scheiden en krijg je mooiere lagen. De espresso schenk je in een kannetje dat je van tevoren met theewater hebt verwarmt over in het glas melk. Doordat je deze eerst verwarmt hebt krijg je altijd een perfecte driedeling in het glas.

Flat white

Een flat white is een cappuccino met twee espresso shots in plaats van één. Het zijn dus twee espresso shots vermengd met melk en dik schuim (microfoam).

Cortado

Een cortado is een Spaanse espresso variant, waarbij een espresso toevoeging krijgt van een scheut warme melk. Let op: Het verschil met de macchiato is dat het hier om warme melk gaat en bij macchiato om microfoom!

X
Chat openen