De 5 redenen voor koffie prijsstijgingen

Net als veel grondstoffen, neemt ook de basisprijs van koffie steeds meer een vlucht. Met name de Arabica bonen, die gebruikt worden bij de koffie van o.a. Illy, Starbucks, Nescafe en Lavazza is de basisprijs dit jaar met ruim 85% gestegen. In deze blog gaan we dieper in op waarde prijsstijgingen vandaan komen, en wat jij als koffieliefhebber hier het beste tegen kan doen.

 

  1. In de zomer van 2021 was er veel aanhoudende droogte in Brazilië gevolgd door vorst in de winter. Dit heeft er voor gezorgd voor een kleinere oogst op de koffieplantages in Brazilië. Brazilië is verantwoordelijk voor ongeveer een derde van de totale koffieproductie wereldwijd. Met name de Arabica boon.

  2. De kosten van vervoer zijn in 2021 flink toegenomen. Naast de prijs van koffie is namelijk ook de prijs van benzine flink toegenomen. Hierdoor zijn de vervoerskosten van koffiebonen aanzienlijk gestegen.

  3. Vertragingen in de grootste zeehavens van de wereld. Veel koffie zit vast in de havens van Vietnam en Brazilië en kan de Westerse markt onvoldoende bereiken. Incidenten als de blokkade van Ever Given en andere grote storingen.

  4. Koffie is een belangrijke grondstof op de beurs. Handelaren zetten voortdurend in op een stijgende of dalende prijs. Tijdens het begin van de corona crisis werd verwacht dat de markt voor koffie zou krimpen, dus werd er flink ingezet op een dalende koffieprijs. Oftewel: “shorten”. Dit bleek echter niet het geval, er was juist meer vraag. Waardoor de ‘shorters’ hun verliezen moeten terugkopen, wat de prijs extra omhoog drijft.

  5. In Colombia vinden momenteel veel protesten plaats tegen de huidige politiek. Dit zorgt voor instabiliteit en zorgt voor een vermindering van export van koffieproducten uit dit land.

 

Gelukkig zijn de prijsstijgingen van koffie voor nu nog niet volledig terug te zien in de prijs van de koffie. Wel verwachten wij – helaas – dat de komende maanden de prijzen langzaam zullen stijgen. Het is dus aan te bevelen om groter in te slaan zodat je ook in de toekomst je koffie nog voor een voordelige prijs kan krijgen. Bij koffieuitverkoop.nl bieden we je de mogelijkheid om groot in te slaan tegen extra voordeel. Dat geeft ons een schaalvoordeel. En op deze manier kunnen wij de scherpste prijzen online aanbieden.