De twee meest voorkomende bonen
De botanische familienaam voor de meer dan zestig soorten koffiestruiken is Coffea. De drie meest bekende en voorkomende soorten zijn de Coffea Arabica, Coffea Canephora en Coffea Liberica. Waar de Coffea Liberica niet wordt gebruikt voor de productie van koffie!
Robusta is een ondersoort van Coffea Canephora, na de Arabica wordt deze soort het meest gebruikt. Ook al zijn Arabica en Robusta familie van elkaar, er zijn veel verschillen tussen de twee:
Arabica

  • Arabica wordt momenteel het meest verbouwd, ongeveer 70% van alle koffie is een ondersoort van Coffea Arabica, wel is de plant vrij vatbaar voor ziektes.
  • Hij heeft een fijn, kwetsbaar blad.
  • Hij komt voor in gebieden vanaf 900 meter. Midden- en Zuid-Amerika, Oost-Afrika, Zuid-Azie en Oceanie.
  • De Arabicaboon is groter dan één centimeter en ovaal aan de ene en plat aan de andere kant met een opvallende nerf. Hij is groen/blauw en helder van kleur.
  • Hij is mild, fruitig en fijn van smaak en geur en bevat vaak een hoge aciditeit (veel zuren). Er wordt bij deze boon gesproken over een “low body”.
  • Deze boon levert over het algemeen koffie van een uitstekende kwaliteit. 

bonen-01
Robusta

  • Het aandeel Robusta neemt als sterkere plant steeds meer toe door de invloed van klimaatveranderingen, schimmels en plantenziektes.
  • Hij heeft een groot, grof blad
  • Hij komt voor tussen de 0 en de 900 meter. Met name in West-Afrika en Midden- en Oost-Azië.
  • De Robustaboon is kleiner dan één centimeter en heeft een wat bolronde vorm. Hij is grijs/groen en dof van kleur.
  • Hij heeft een robuuste, pittige, gronderige smaak, met een lage aciditeit en een zogenoemde “high body”.
  • De Robusta bevat over het algemeen meer cafeïne.

\