Wist je dat koffie voor 98% uit water bestaat? Nu begrijp je misschien al dat de kwaliteit en de temperatuur van het water ontzettend belangrijk zijn voor de uiteindelijke smaak!
Je moet dus altijd vers water gebruiken, dat niet te hard is en de juiste mineralen en zuurstof bevatten. Tijdens de halfjaarlijkse controle zal dit gemeten worden en eventueel worden aangepast. Jij hoeft hier verder dus niets aan te doen. Behalve zorgen dat het apparaat goed wordt schoongemaakt natuurlijk!
Hard water: Waterhardheid is een maat voor de hardheid van water en geeft de concentratie van metaal-ionen, veelal magnesium- en calciumcarbonaat, maar ook bicarbonaten en sulfaten, in het water aan. Het meeste drinkwater bevat met name calcium dat bij verhitting neerslaat als calciumcarbonaat.
Voor een optimale koffie-extractie is het belangrijk dat de temperatuur onder het kookpunt (100 graden celcius) ligt. Als de watertemperatuur te hoog is, verbrand de koffie en zal uw koffie bitter smaken. Terwijl je koffie bij een te lage temperatuur zurig, flauw en waterig smaakt.
De meest ideale watertemperatuur om koffie mee te zetten is 92-96°C.
Om te zorgen dat de temperatuur goed is, is het belangrijk om de waardes op het espresso-apparaat regelmatig (te laten) nakijken. Daarnaast is het belangrijk dat je voordat je koffie zet de groep altijd even kort door spoelt!