Het woord ‘barista’ komt officieel uit Italië.  Daar betekent het barman/vrouw, zij zorgen dus voor meer dan alleen de koffie(denk bijvoorbeeld ook aan de wijnen, bieren en cocktails).
Zoals jullie weten begon Starbucks in de jaren ’80 haar medewerkers ‘barista’ te noemen, waarmee de term door ons (en de rest van de wereld) voor benoeming van onze koffiespecialisten is overgenomen.
De definitie die wij dus tegenwoordig voor een ‘barista’ gebruiken is; iemand die gespecialiseerd is in het bereiden, verkopen en serveren van koffiedranken. De ‘barista’ weet veel van de techniek van de koffiemachine en de processen bij het bereiden van de verschillende koffies. Hij of zij bereidt, decoreert en serveert ook de koffie. Zo heb je vast wel eens latte art gezien, hierbij creëert de ‘barista’ kleine kunstwerken met melk en melkschuim. In de volgende module gaan we jou laten zien, hoe ook jij dit kunt gaan doen!
Een ‘barista’ wordt meer en meer erkent als vakman/vrouw. Er zijn tegenwoordig zelf vele kampioenschappen die dit onderbouwen. Zorg dus dat je alle informatie goed in je opneemt!