De koffiebonen moeten geroosterd en gemalen worden, voordat er koffie van kan worden gezet. Wij kochten vroeger (na1900) zelf ruwe of groene koffiebonen en brandden thuis zelf onze koffies. Sinds begin vorige eeuw worden de bonen voornamelijk industrieel gebrand. Tegenwoordig is alles zo geautomatiseerd dat we zelfs op elk moment precies kunnen weten hoever het proces is en dat we zijn verzekerd van constante kwaliteit van de koffie die we kopen. Koffiebranders deden dit vroeger vooral op gevoel.
Tegenwoordig drinken we koffie voornamelijk als gemalen koffie, los, in cups of in pads. Door het vacuüm verpakken is nu ook de kwaliteit van gemalen bonen goed te behouden. Dit was vroeger wel anders, doordat zuurstof ervoor zorgt dat koffie snel achteruit gaat! Let op: Je kunt je opengemaakte gemalen koffie het beste in afgesloten voorraadbussen, glazen potten of in de vriezer bewaren om vermindering van kwaliteit tegen te gaan.
Als we eenmaal gewend zijn aan een bepaalde smaak en geur, wil je de volgende keer meestal exact dezelfde koffie kopen. Om daarvoor te zorgen, besteden koffiebranders veel aandacht aan het melangeren van de partijen bonen. Koffiebranders hebben daarvoor speciale proevers in dienst. Ze beoordelen diverse monsters eerst apart, en melangeren ze vervolgens tot de koffiesoorten die we graag kopen. Nederlanders hebben doorgaans een favoriet merk waaraan ze redelijk trouw zijn. De meeste melanges zijn gebaseerd op een combinatie van Arabica- en Robusta-bonen. Vaak is de verhouding ongeveer tweederde Arabica, eenderde Robusta. Maar er is ook een ruime keuze uit 100% Arabica of uit pittige melanges die voor het grootste deel uit Robusta-bonen bestaan.