Ondanks dat de koffie bij gebruikers zeer geliefd was, kreeg het pas in de 15de eeuw een vaste plek in het dagelijks leven in het Midden-Oosten. Hoewel de export ook toen pas op gang kwam, zijn er bewijzen gevonden dat de eerste koffie al in de 11de eeuw voor het eerst vanuit het land van herkomst naar Ethiopië in Arabië geïmporteerd werd. Zij waren heel enthousiast over de stimulerende werking van deze nieuwe “islamitische wijn”. Deze was extra geliefd, omdat echte wijn strikt verboden was voor moslims! In 1530 werden dan ook al de eerste koffiehuizen geopenden.
In de zestiende eeuw breidde de afzetmarkt zich steeds verder uit. Arabië, Klein-Azië, Syrië, Egypte en Zuidoost-Europa vielen hieronder. Maar pas in de 17e eeuw begint het gebruik van koffie zich echt in Europa te vestigen. Vanuit Venetië en Turkije werd de koffie doorverkocht. Wel bleef koffie een luxeproduct, dat enkel voor de rijken verkrijgbaar was.
Let op: Door de stimulerende werking werd koffie al snel zeer geliefd en doken er overal koffiehuizen op. Het duurde hierna niet lang meer of “iedereen” kon aan koffie komen. Immers: koffie zorgt ervoor dat je ontnuchterd, waarmee je een betrouwbaarder werknemer wordt. Iets wat destijds een groot probleem was…
Vanuit Nederland (en Engeland) werd de koffieplant naar al hun koloniën overal ter wereld geëxporteerd. Amsterdam was eind 17e eeuw het wereldcentrum van de koffie! Deze verspreiding ging gepaard met een enorme groei van de koffieteelt. Eind zeventiende eeuw werden er al koffiebomen in kassen gekweekt. Wist je dat: Één van deze planten in 1714 als geschenk naar Lodewijk XIV in Parijs is gezonden. Ze zeggen zelfs dat deze plant de voorouder is van miljoenen koffiebomen!