Het oogsten kun je net als bij wijn op verschillende manieren uitvoeren. Je hebt in de oogsttijd namelijk zowel rijpe als onrijpe bessen aan de plant zitten. Door de vele regen die er valt, blijven er bloesem en daarmee nieuwe bessen verschijnen. Op het moment dat het merendeel rijp is, is de oogsttijd begonnen. Boeren kunnen de rijpe bessen op drie verschillende manieren oogsten:

  1. Ze kunnen ze één voor één met de hand plukken. Het voordeel hiervan is dat de geplukte bessen allemaal ongeveer even rijp zijn. Daarnaast kun je de onrijpe bessen verder laten rijpen en daarna nog een keer oogsten. Je opbrengst is dus hoger en je kan de kwaliteit beter in de hand houden! Nadeel is wel dat het erg veel tijd kost. Afhankelijk van de hoeveelheid grond die de boer bezit is dit wel of niet haalbaar. Namelijk; Op een grotere plantage zou het één voor één plukken van de bessen zo lang duren, dat er een flink verschil ontstaat tussen de rijpheid van de eerste geplukte bessen en de rijpheid van de laatste geplukte bessen. Het voordeel verdwijnt dan dus.
  2. Ze kunnen alle bessen tegelijkertijd met de hand verwijderen. Het strippen van de takken van de struiken gaat sneller dan plukken. Dit is dan ook de meest voorkomende methode. Er worden netten op de grond onder de struiken gelegd en de boer en zijn medewerkers (meestal zijn familie) strippen alles van de takken af. Niet alleen de bessen maar ook takjes en bladeren vallen op de netten. Vervolgens ben je dus wel weer extra tijd kwijt voor het sorteren van de rijpe bessen.
  3. Ze kunnen alle bessen machinaal verwijderen. Dit laatste is uiteraard alleen mogelijk als het land zich daarvoor leent en als de boer rijk genoeg is om de machine aan te schaffen. De machine moet zich goed door het land kunnen bewegen. Dat wil zeggen; in de heuvels en bergen wordt machinaal oogsten erg lastig, evenals wanneer er bijvoorbeeld teveel fruitbomen in de weg staan.

De rijpe bessen kunnen nu worden verwerkt tot groene koffiebonen.