Er zijn een aantal stappen die je ter voorbereiding kunt nemen, die je tijdens de koffiezetbeurt en aan het einde van de dag moet verrichten.

  • ten eerste zorg je ervoor dat je altijd 2 schone natte doekjes en één droge doek klaar hebt liggen;
  • voor elke koffie die je zet, spoel je het espresso-apparaat kort door (dit doe je omdat de “koffie” anders verbrand en je een onaangename bittere smaak krijgt);
  • voordat je de koffie in de filter doet, spoel je de filter schoon of veeg je hem schoon met je droge doek.
  • nadat je de koffie in de filter hebt gedaan en aangestampt hebt, veeg je de overige koffie van de rand, zodat er geen losse koffie in het kopje voor de gast terecht kan komen;
  • voor het gebruik van het stoompijpje zet je hem kort aan. Dit doe je om te zorgen dat er geen vieze stoffen van vorig gebruik in de nieuwe schone drank terecht komen;
  • je let tussendoor goed op of je werkplek er nog netjes uitziet. Gebruik voor het schoonmaken één van je natte doekjes en zorg dat je deze regelmatig omspoeld ivm vieze koffieresten;
  • gebruik het andere doekje enkel voor het schoonmaken van het stoompijpje. Doe dit direct na het opschuimen of verwarmen van je melk. Wanneer je hiermee wacht is alles aangekoekt, Dit is onhygiënisch en kost veel meer tijd om schoon te maken;
  • aan het einde van iedere dag gebruik je een blindfilter (een filterbakje zonder gaatjes) om de binnenkant van het apparaat schoon te spoelen. Je wisselt de gewone filter op je koffiepistool met de blindfilter en laat het water 10 seconden lopen. Je herhaalt dit tien maal, zodat alle vieze restanten uit de leidingen verwijderd zijn;
  • drie maal per week gebruik je bij het ‘blindfilteren’ een ontvettingsmiddel, dit heb je in poedervorm of vloeibaar. Zorg dat je hier op je werk vaste dagen voor hebt, zodat dit niet vergeten kan worden! Hiermee voorkom je dat er een vettige aanslag in de leidingen komt. Na gebruik van het ontvettingsmiddel is het belangrijk om weer goed te spoelen. Doe je dit niet, dan zal de koffie niet echt smakelijk zijn!;
  • je haalt een borsteltje langs de onderhand van de groepen(de plek waar je je koffiepistool in vastzet). Je zult zien dat hier vaak nog veel koffie onder blijft hangen;
  • uiteraard maak je hierna de buitenkant van de machine inclusief de legbladen en pistolen schoon en controleer je of het stoompijpje goed schoon is.