Voordat je jezelf een echte barista kunt noemen is het belangrijk dat je microfoam kunt maken! Dit is schuim, dat je via het stoompijpje van melk hebt opgeschuimd. Schuim dat zowel schenkbaar is als luchtbel vrij is. Dit is iets wat je niet zomaar van de ene op de andere dag leert en zul je echt moeten oefenen!
Je gebruikt de stoompijp van de espressomachine om microfoam te maken.

  1. Voordat je met de melk aan de slag gaan, zet je het pijpje alvast even aan. Dit doe je om te voorkomen dat er vieze achtergebleven stoffen en condens in de verse melk terecht kunnen komen.
  2. Je schenk (afhankelijk van hoeveel je moet maken) 1/3 tot 1/2 van je kannetje (voor het perfecte schuim gebruikt je een taps toelopende kan die breder is aan de onderkant) vol met koude melk.
  3. Je zet het kannetje in een hoek van ongeveer 45° onder het stoompijpje en draait hem helemaal open. Je plaatst het stoompijpje niet te diep in het kannetje waardoor je een soort sissend geluid hoort. De positie van het uiteinde van de stoompijp is ongeveer één centimeter links of rechts van het middelpunt van het kannetje. Door de hoek kun je de melk in de kan in beweging brengen. De eiwitten in melk zorgen ervoor dat de lucht in de melk blijft en deze zich uitzet > schuim! Let op: dat je de melk niet te warm maakt. Om dit in de gaten te houden, hou je altijd met één hand het kannetje vast!
  4. Je gaat net zolang door totdat je de melk zo opgestretcht hebt dat het kannetje vol zit of tot de temperatuur te heet voor je hand wordt (de melk is dan zo’n 65 tot 70°C).
Heb jij geen stoompijpje? Dan adviseren wij melkopschuimers als second best alternative.