Volgens de boeken werd er in 900 v C. al over een drankje gesproken dat weleens koffie zou kunnen zijn. Er bestaan vele legenden over de ontdekking van koffie, maar duidelijk is dat de eerste koffiestruiken in Noord- Afrika en in het huidige Ethiopië stonden.
Een van de oudste legendes brengt ons naar Kaldi, een jonge geitenhoeder uit Ethiopië. Dit speelde zich af rond het jaar 600. Hij had gemerkt dat zijn geiten opeens veel energie en plezier hadden en ging op onderzoek uit. Het bleek om sappige zoete bessen te gaan, die een zachte pit die direct energie door zijn lichaam verspreidde verborgen. Koffie!
Monniken gebruikten dit drankje veel om wakker te blijven en zo langer te kunnen studeren. Zij zagen koffie als een geschenk van God. Ook geleerden vonden de drank interessant. Let op: Eigenlijk is koffie een soort doping, mensen wilden niet meer zonder.
Onder Reizigers was de drank ook geliefd. Zoals je je kunt voorstellen kun je als reiziger af en toe wel een oppepper gebruiken. Het meenemen van de koffiebessen was alleen niet zo praktisch. Het verhaal gaat dat de reizigers de bessen droogden boven vuur en dat ze opeens begonnen te knetteren. Tegelijkertijd kwam er een indringende, wel aangename geur vrij. De eerste koffiebonen waren geroosterd!